Om oss

Historien om votten

Strikketradisjonene i Selbu er mange hundre år gamle.  For godt og vell 150 år siden skapte ei 16 år gammel jente, Marit Emstad, en aldri så liten revolusjon i denne tradisjonen.

Som de fleste andre jenter på denne tiden, lærte hun tidlig å strikke. Mange barn arbeidet som gjetere om sommeren. Og med et garnnøste i lomma eller i ei korg på armen, gikk de ofte og strikket mens de gjette buskapen. En dag fant Marit ut at hun ville prøve å strikke med to tråder med forskjellige farge. Resultatet ble et par fine hvite votter med svart stjernemønster på, som Marit viste fram på kirkebakken en kald høstdag. Interessen for mønsterstrikk ble snart stor i bygda. Mange laget sine egne spesielle mønstre og det er i dag registrert ca. 300 forskjellige.

Selbu Husflid var 75 år i 2009

Strikkede votter, strømper og andre produkter fungerte som betalingsmiddel i butikkene i bygda, og i 1927 gikk handelsmennene sammen for å sette en del kvalitetskrav til de innleverte vottene, en slags standardisering. I 1934 ble det innført merking og kontroll av varene og 8. juli samme år ble Selbu Husflidscentral etablert. Herfra ble vottene, luene og strømpene distribuert over hele landet, samtidig som svært mye ble eksportert til ulike deler av verden.

Moderne design

Etter som tiden gikk møtte produktene konkurranse fra rimelige, masseproduserte varer og det ble klart at Selbu Husflidscentral trengte fornyelse. Fra 1985 og utover ble de gamle strikkemønstrene satt inn i en ny spennende sammenheng gjennom samarbeid med flere anerkjente norske designere. Den første av disse var Ellinor Flor.

Strikkinga fra Selbu ble populær mote igjen

Vi syns det er flott å se at de 150 år gamle Selbuvottene stadig er høyaktuelle i dagens motetrend! Filmen om Max Manus har skapt ny interesse for strikkejakker og gensere i ull med mønster a la 1940.

Original Selbu

Siden 1950-tallet har våre produkter vært markedsført under varemerket ”Original Selbu”, og vi gjør vårt beste for å leve opp til dette navnet.

Våre plagg skal være spesielle og nyskapende, men samtidig bevare kjernen av det folk forbinder med strikking fra Selbu. Vi mener at det er viktig at du skal være glad i plagget ditt lenge etter at du har kjøpt det. Derfor er det en selvfølge for oss å holde svært høy kvalitet på våre produkter.

 

SELBU HUSFLID AS – 7580  SELBU     TLF BUTIKK 73817235     

www.selbuhusflid.no                        butikk@selbuhusflid.no